Osuuskunta

Valokuituyhteyden etuja

Televisio ja puhepalvelut

Palvelutarjonta tv-kanavien suhteen antenniverkossa supistuu koko ajan. Antenniverkko tuotta tänä päivänä ainoastaan ns. peruskanavat. Valokuitu sen sijaan tuo haja-asutusalueille täysin uuden tavan katsella tv:tä sekä runsaan valikoiman tv-kanavia ja tilausvideoita. Myös teräväpiirtolähetyksiä voi katsella häiriöttä valokuidun avulla, tulevaisuudessa tarjolla ovat lisäksi 3D-lähetykset. Verkon kautta toimiva internet pohjainen televisio IPTV tuo televisio-ohjelmat nähtäville suorina lähetyksinä tai jälkikäteen katsottavina useamman viikon ajan. Ohjelmia voi myös digiboksin tavoin tallentaa verkkoon – pilveen. Televisiota voi katsella joko suorina lähetyksinä tai jälkikäteen. Kanavatarjonta on valtava.

Nykyajan älypuhelin/internet-puhelin ja tietokone voidaan kytkeä kuituverkkoon ja soittaa puheluja/näköpuheluja ympäri maailman internetin välityksellä ja lähes ilmaiseksi ja ilman viivettä ja verkon pätkimistä.

Hyvinvointi- ja terveyspalvelut

Erilaisia vanhuksille suunnattuja hoiva- ja terveyspalveluita on mahdollista tarjota valokuituverkon kautta. Esimerkiksi lääkäri voi olla yhteydessä potilaaseen huippunopean yhteyden avulla. Hoivapalveluiden ansiosta vanhusten on mahdollista asua kotona pidempään ja saavat nappia panamalla yhteyden terveydenhoitajaansa tai lääkäriin.

Tällaisia palveluja on jo toteutettu muun muassa Juankoskella.

Katso YouTube video: Näköpuhelimesta hyvnvointia ja pitkää ikää..

Etätyöskentely tehostuu ja koulutuspalvelut- ja tarjonta laajenee

Huippunopea valokuitu tuo täysin uudenlaiset työskentelymahdollisuudet haja-asutusalueiden kotitoimistoihin. Esimerkiksi nopeaa tietoliikenneyhteyttä vaativat videoneuvottelut ovat valokuidun avulla mahdollisia. Myös oppilaitokset voivat hyödyntää nopeaa nettiyhteyttä tarjoamalla uudenlaisia tapoja opiskella, esimerkiksi kielikursseille voi osallisua kotoa. Kukaan ei tiedä minkä muotoista opiskelu voi olla 10, 20-30 vuoden kuluttua. Onko mahdollisesti opettaja kotona ja oppilaat kotona laitteidensa ääressä opiskelemassa huippunopean tietoverkon välityksellä reaaliajassa ?.

Katso YouTube video: Opintoja verkosta — omaksi iloksi tai tutkintotavoitteisesti

Turva- ja valvontapalveluihin tulee uutta helppoutta luotettavuutta

Valokuituverkon kautta erilaiset turvallisuutta lisäävät etävalvonta- ja hälytyspalvelut toimivat luotettavasti. Valokuitu/nettiyhteyden avulla esimerkiksi maatalousyrittäjä voi mistä tahansa  tarkistaa että navetassa on kaikki hyvin.

Katso YouTube video: Aira Samulin saa sensoreista turvaa kotiinsa

Yrittäjien ja elinkeinonharjoittajjien toimeentulo varmistuu

Haja-asutusalueen yrittäjille ja yrittäjiksi aikoville valokuituyhteys luo uusia toimeentulon mahdollisuuksia Esimierkiksi liike-elämän työtehtäviä voidaan nopean yhteyden avulla tehdä kotoa käsin. Tällaisia ovat muun muassa tekniset suunnittelutehtävät, ohjelmointi, ja muut itsenäiset tehtävät. Esimerkiksi pelien suunnittelu ja ohjelmonti käy kätevästi kun on käytettävissä nopeat verkkoyhteydet.

Katso YouTube video: Valokuitu tuo syrjäisenkin yrityksen lähelle

Palveluntarjonta lisää kunnan kilpailykykyä ja elinvoimaa

Toimivat tietoliikenneyhteydet lisäävät kunnan kilpailukykyä ja elinvoimaa. Asukkaiden saaman laajemman palveluntarjonnan ja uusien toimeentulomahdollisuuksien ohella nopea verkkoyhteys mahdollistaa myös esimerkiksi kuntien väliset palvelukokonaisuudet. Myös veden käyttöä ja laatua voi seurata reaaliaikaisesti. Tulevaisuuden mahdollisuuksia ovat muun muassa uudet sähköiset terveydenhuolto- ja asiointipalvelut ja mitä mahdollisuuksia ja velvoitteita se tuo tullessan. Lisäksi on otettava huomioon mitä suunnitteilla oleva SOTE-uudistustus tuo tullessaan.

Sijoita valokuituun – Sijoita tulevaisuuteen